Sivut

tiistai 22. tammikuuta 2013

Neulanreikäkuvausta

Puuhasteltuani viime aikoina solarigrafian parissa, päätin samalla rakentaa itselleni uuden neulanreikäkameran. Tätä innostusta myös edesauttoi löytämäni sopiva pahvilaatikko. Tällä kertaa kyseessä on kompakti Ilfordin 10x15-kokoisille valokuvapapereille tarkoitettu laatikko. Tämä onkin kooltaan huomattavasti kätevämpi kuin viime vuonna kenkälaatikosta rakentamani neulanreikäkamera.

Neulanreikäkamera. Reikä on tällä kertaa peitettynä mustalla teipillä, koska sisällä odottaa valottamaton paperi.

Paransin laatikon valonpitävyyttä maalaamalla sisäpinnat mustalla akryylimaalilla. Tämä myös vähentää sisäisiä heijastuksia, jotka vaikuttavat kuvaan. Muita tiivistyksiä en tehnytkään, mutta testikuvista päätellen pientä valovuotoa on havaittavissa laatikon reunoilta. Reiän tein terävällä neulalla ohueksi hiottuun juomatölkin metalliin ja negatiivina käytin vanhaa Ilfordin mustavalkopaperia.

Valotusajat perustuivat karkeaan arvioon ja aikaisempaan kokemukseeni. Molempia kuvia valotin 2 minuuttia ja ensimmäinen kuva onkin selvästi ylivalottunut keskeltä. Kuten kuvista käy hyvin ilmi, lyhyt polttoväli tuottaa superlaajakulmaisia kuvia ja vinjetointi on myös voimakasta. 

Neulanreikäkuvaus paperinegatiivia käyttäen on valitettavasti sen verran hidasta ja vaivalloista puuhaa etten ehtinyt ottaa kuin muutaman kuvan ennen kuin hämärä yllätti. Tästä on kuitenkin hyvä jatkaa kokeiluja ja tähdätä esimerkiksi seuraavaan maailman neulanreikäkuvauspäivään (http://www.pinholeday.org/), joka järjestetään taas huhtikuun viimeisenä sunnuntaina eli 28.4.2013.


U-sairaala - monoliitti 1960-luvulta.


Ranskalaiset autot. Kuvasta rajattu vasemmalla ja oikealla reunalla olleet lähes täysin mustat alueet.

Neulanreikäkuvissa on muuten erinoimaisen laaja syväterävyysalue. Näissä kuvissa en tosin huomannut käyttää sitä hyväkseni esimerkiksi sijoittamalla jotain mielenkiintoista kuvan etualalle, mutta seuraavalla kerralla kokeilen toisenlaista sommittelua.

Ei kommentteja :

Lähetä kommentti