lauantai 31. joulukuuta 2016

Vuosikatsaus 2016

Piti laatia vielä ennen vuodenvaihdetta jokunen uusi blogikirjoitus, mutta jotenkin nuo ajatuksissa olleet kuvat ja aiheet jäivät tuonne kuvankäsittelypöydälle ja ajatuksiin vain. Mutta nyt kun se vuosi aivan pian vaihtuu, on kai aika luoda katsaus kuluneen vuoden kuvasatoon ja muihin kuvausjuttuihin.

Tänä vuonna kuvaamiseni on painottunut pitkälti keskikoon formaattiin. Mamiyasta on oikeastaan tullut pääasiallinen käyttökamerani, vaikkei se useimmiten niin näppärä ja helposti kuljetettava olekaan. Filmien kehittämiseen sopivien fasiliteettien puutteen vuoksi olen myös alkanut kuvata lähes pääsääntöisesti värinegaa ja kehityttänyt filmini paikallisessa liikkeessä. Muutama mustavalkorulla on toki tullut kuvattua, mutta muuten olen mennyt värinegalla. Nikonilla olen kuvannut ainoastaan pari rullaa mustavalkoista sekä värinegaa ja loput olenkin kuvannut Mamiyalla.

Useimmin kameraani valikoitunut filmi on ollut Kodakin Portra 400, ehkäpä hyvän saatavuuden ja mukavan jälkensä ansiosta. Kokeilin kesällä myös yhden rullan Kodakin Ektaria ja pidin siitä niin paljon, että tulen varmasti jatkossakin käyttämään sitä, kunhan vain ensin päästään tämän pimeän vuodenajan yli.

Viime aikoina olen katsellut hieman käytettyjä kameroita sillä mielellä, että päivittäisin ehkä joskus tulevaisuudessa 6x7-formaattiin ja voisin siten myös ottaa (ainakin teknisesti) parempia kuvia. Mallista ja kunnosta riippuen ne voivat olla melko hinnakkaitakin, vaikka suhteellisesti nykyään tietysti melko edullisia siihen nähden mitä ne ovat joskus maksaneet. Mutta katsella voi tietysti aivan ilmaiseksikin. Suurempi formaatti tosin tietäisi myös suurempaa mukana raahattavaa kilomäärää, joka ei erityisemmin houkuttele.

Tässä pieni otanta tämän vuoden aikana ottamistani kuvista. Eli kuvaamisiin ja hyvää uutta vuotta vaan!
 


---

Year 2016

I was about to write few posts here before the end of the year, but somehow the photos and ideas just stayed in my computer and head. But now as this year is almost over, it's time to take a look what happened during the year.

I have shot quite a lot medium format film this year. Actually my Mamiya has become my main camera, even when it's not so easy to carry and use. As I don't have a place where to develope my own films, I have started to use colour negative film again and processed the films in a local store. I have shot a couple of black and white film rolls of course, but mainly I've used colour negative film.

I have used primarily Kodak Portra 400 film, because it's easy to find and I like the results. During the summer I also tested a roll of Kodak Ektar which I really liked, so I'm going to use it again as this darkness goes away.

I have been watching some second hand cameras lately, because I have been playing with an idea of upgrading to 6x7 format camera. So, I could take (at least technically) better photographs. Depending on the model they can be quite expensive, but still relatively cheap if you compare to what they have costed back in the days. But anyway you can just watch them for free. Bigger format means often a heavier camera to carry, which doesn't sound good.

Well, here's some photos I have taken during this year. Happy new year!


4 kommenttia :

 1. Mahtavia kuvia!
  Itse astun uuteen vuoteen uuden, elämäni ensimmäisen järkkärin kera. Saa nähdä, kauanko menee opetelessa, mutta toivon mukaan vuoden loppuun mennessä alkaa tulla julkaistavan näköistä jälkeä. Kuvailemisiin!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos ja onnea ensimmäisestä järkkäristä! Sanotaan, että ensimmäiset 10 000 kuvaa ovat ne huonoimmat, mutta kyllä se siitä lähtee kun kuvaa ja katsoo välillä muidenkin kuvia. :)

   Poista
 2. Hyvää settiä eri aiheista!

  VastaaPoista