Sivut

torstai 13. helmikuuta 2020

KADUT – sateisia kuvia pääkaupungin kaduilta

Altistun ilmeisesti riittävän paljon tiettyjen aihepiirien ilmiöille kun tulin viime vuoden loppupuolella tietoiseksi siitä, että helsinkiläiskuvaajat ovat koonneet rivejään uuden projektin ympärille. Kyseinen projekti on uutuuttaan hohtava pienlehti – KADUT.

Heti alkuun hyökkäävin suuraakkosin varustettu KADUT, ei armottomasta nimestään huolimatta tuomitse vaan vihjaa sisällöstä. Kyseessä on tietenkin katukuvauksen ympärille rakennettu pienlehti. Yhdeksän kuvaajaa on tarponut kameroineen pitkin Helsinkiä, ja tallennetuista hetkistä nähdään valikoima Kadut-zinen sivuilla.



Aihepiirit ja tyylit muistuttavat paljon toisiaan, vaikka kuvaajia on yhdeksän. Joukkoliikennevälineitä, sateenvarjoja, sadepisaroita ikkunassa ja kiiltoja asfaltilla. Kuluva talvi on ainakin etelä-Suomessa ollut otollista aikaa tällaiselle kuvastolle, sillä marraskuu on kestänyt jo yli kolme kuukautta ja jatkuu edelleen. Nämä kuvat on ehkä otettu jo aiemmin, mutta niihin on helppo samaistua. En tiedä onko kyseessä valittu linja vai onko se osin sattuman sanelemaa. Esipuheessa luvataan lehden ilmestyvän neljästi vuodessa, jolloin kukin lehti olisi omalla teemallaan. Minulla ei ole tarkempaa tietoa, mutta ensimmäisen numeron teemana saattoi olla alituisesti jatkuva sade.

Lehti on A4-kokoinen nelivärijulkaisu ja siinä on 40 sivua. Lehdestä on otettu 100 kappaleen numeroitu painos. Havitteleekohan Kadut-zine kansainvälisempää huomiota, sillä esipuhe ja kuvatekstit olivat englanniksi? Saattaa olla niinkin, että tekijäkaarti on vain kansainvälistä porukkaa.



Kuviin painottuvana julkaisuna se valitettavasti kapsahtaa samaan sudenkuoppaan kuin monet muutkin kuvajulkaisut: lukukokemus jää melko lyhyeksi jos lehden silmäilee läpi. Kuvalla on tietenkin oma paikkansa ja etenkin kun kyseessä on kuviin painottuva julkaisu, mutta itse kaipaisin kuvien oheen enemmän tekstiä, artikkeleita tai jotain muuta sisältöä jonka kohdalle täytyisi pysähtyä hetkeksi.

Kadut-zine edustaa kuitenkin mainiota kollektiivista tekemistä ja on hienoa, että ovat myös ottaneet tavoitteekseen säännöllisen julkaisutahdin. Lehteä on saatavilla ainakin kontaktoimalla tekijäkaartiin kuuluvia jäseniä ja ilmeisesti Helsingistä jostain vähittäismyynnistäkin. Itse satuin olemaan Helsingissä juuri oikeana päivänä ja oikeaan kellonlyömään, joten hain kympillä omani Oodista, jossa oli tunnin ajan pieni pop-up myyntipiste.

Tällaista omaehtoista tekemistä näkisin toki mielelläni lisääkin.

Instagram: @kadutzine

---

KADUT zine – rainy photographs from streets of Helsinki

The collective of Helsinki based photographers have made a brand new photozine called KADUT (Streets in Finnish). As the name suggests, it's connected to street photography and it contains work of nine photographers.

The style and subjects look very similar even when there's so many photographers involved in this project. There's a lot of collective traffic vehicles, umbrellas, raindrops on windows and reflections on wet pavement. This winter has been good for this kind of photography in South Finland. I don't know was rain some kind of theme for the issue one, but it could have been.

They have made a print of 100 numbered copies of issue one. This zine is A4-sized and has 40 pages. I wonder if they are interested in international markets as this is completely in English. Anyway, this represents good collective work for a good reason. 

I would like to see more this kind of self-made culture in Finland. 

Instagram: @kadutzine

Ei kommentteja :

Lähetä kommentti