torstai 12. joulukuuta 2013

Silta yli synkän virran

Turkuun saatiin lyhyehkön ajan sisällä jo toinen uusi Aurajoen ylittävä silta - tällä kertaa kävelysilta. Uuden Kirjastosillan avajaisia vietettiin viime viikolla ja olin siellä itsekin paikalla, mutta en viitsinyt mennä avajaisten jälkeiseen ihmisrynnäkköön, vaan ylitin sillan turvallisesti vasta seuraavana päivänä monien muiden uteliaiden tavoin. On muuten suorastaan hämmästyttävää kuinka paljon silta on saanut osakseen paheksuntaa, haukkuja ja kaikenlaista ulinaa siitä kuinka se on ruma, pilaa kansallismaiseman ja on kaiken kukkuraksi vielä väärässä paikassakin. Mielestäni ei.


Silta on kaunis, linjakas ja moderni. Ehkä se olisi voinut olla vielä hieman rohkeampi tai siinä olisi voinut olla jokin kokonaisuutta rikkova yksityiskohta, mutta hyvä tuo noinkin on. Pidän myös siitä, että silta ei ole kovin jyrkällä kaarella, jolloin sen ylittäminenkin on mukavampaa. Myös sillan valaistus on kaunis ja eleetön ja tuo sopivasti vaihtelua maisemaan. Kaiteiden lasisten tukipylväiden valaistuksessa on itse asiassa välillä pientä vaihtelua, kun valaistus ikään kuin aaltoilee hetken aikaa ehkä noin viiden minuutin välein. Mielestäni siltaa ei siis missään tapauksessa voi sanoa katastrofiksi, kuten sitä oli kutsuttu sanomalehden mielipidepalstalla heti avajaisten jälkeen. Ledeillä toteutettu sillan kaiteiden valaistus on muuten, uskokaa tai älkää, saanut hirveän määrän kitkerää ja ei-rakentavaa kommentointia. Tyypillistä.Kunhan vettä on vain virrannut tarpeeksi Aurajoessa, uskon että sillan vastustajienkin sankka joukko on ihan tyytyväinen uuteen siltaan. Nyt joki ei ole tuolta kohdin enää kaupunkia halkova rajajoki ja este, jonka ylittämiseen tarvitsisi satojen metrien kävelyä. Olkaamme tyytyväisiä siihen.


---

A bridge over troubled water

A brand new bridge for pedestrians and cyclists was opened in Turku last week. It's called Kirjastosilta - the Library bridge, because it's nearby the city library. There has been a lot of discussion about the bridge before and after when it was built. Some people think it's ugly, useless, destroys the national landscape or is in a completely wrong place. I think it's beautiful and useful. This city must develope and look to the future.

I think people who were against this project will soon realise that it isn't that bad bridge anyway. But as always, it takes some time.


Ei kommentteja :

Lähetä kommentti