Sivut

lauantai 16. toukokuuta 2020

Kun kamera alkaa reistailla

Jo pitkän taipaleen kanssani kulkenut ja aina niin luotettava Nikon F3 on valitettavasti alkanut osoittaa toiminnassaan pieniä reistailun merkkejä. Se on ikävä havainto, sillä takana on tuhansia kuvia ja jo pitkää yhteistä historiaa.

Olen huomannut oireet toki jo aiemmin, mutta kun muutama päivä sitten istahdin sohvalle ja testasin kameran toiminnot läpikotaisin, en voinut tulla kuin yhteen johtopäätökseen: kameran toiminnassa on totta tosiaan pientä häiriöitä.



Muutoin kamera toimii edelleen päällisin puolin aivan hyvin, mutta pidempien suljinaikojen kanssa on alkanut tulla ongelmia. Kun 1/15 sekunnin valotusaikaa voi laskea jo sekunneissa ja sitä pidemmät valotusajat vielä useammissa sekunneissa, on selvää, ettei kamera toimi niin kuin pitäisi. Testasin kameran toimintaa vielä uusilla paristoilla, mutta sillä ei ollut vaikutusta.

Arvatenkin reistailuun on syynä joulun jälkeen tapahtunut liukastuminen, jolloin kamera sai useita raskaita kolhuja liukuessaan jalustan kanssa jäisen sepelikasan halki. Moni uudempi tai suuremmalla muovimäärällä varustettu kamera olisi tästä varmasti mennyt aivan kelvottomaan kuntoon. Ja ei tässäkään aivan pintanaarmuilla säästytty: etsimen kylkeen tuli syvä klommo ja filmilaskurin ikkuna hajosi lähes lukukelvottomaksi. Koko haveri tietysti harmitti ja muistutti mieleen vanhan opetuksen - älä oikaise. Muutamien metrien säästö kävelyssä saattaa olla riskialtista puuhaa ja kostautua ikävästi, kuten nyt tapahtui.


 Olisi tässä voinut ehkä huonomminkin käydä, mutta uskon että lujaa tekoa oleva kamera kesti kolhut paremmin kuin moni muu kamera olisi kestänyt. Vaikka etsimessä on nyt syvä kolhu, ei etsimen maalipeitteeseen edes tullut havaittavaa halkeilua. Nikon F3 oli laadukas ja varmatoiminen kamera jo ilmestyessään, ja on sitä myös edelleen. Kaikkien näiden noin 14 vuoden aikana, ainoat huoltotoimenpiteet ovat olleet paristojen vaihto sekä takakannen saranan teippaus valovuodon tukkimiseksi. Paristojakin on tarvinnut vaihtaa vain parin vuoden välein.

Olen kuvannut ainoastaan pari rullaa haverin jälkeen, sillä kameraa ei ole juurikaan tehnyt mieli käyttää, koska sen toiminnassa on puutteita ja filmilaskurin puuttuminen häiritsee myös. Kun on tottunut kantamaan kameraa mukanaan päivittäin, aiheuttaa sen yhtäkkinen puuttuminen jonkinlaista avuttomuuden tunnetta. Viime aikoina olen paikannut sitä Mamiyallani, mutta pitäisi ehkä alkaa katsella seuraajaa Nikonille, sillä onhan kinokamera keskiformaattia selvästi näppärämpi ja ainakin minulle ehdottomasti tarpeellinen laite.

En ole oikeastaan edes harkinnut kameran viemistä korjaukseen, sillä kuvausvälineiden päivitys on muutenkin ollut mielessäni jo jonkin aikaa. Pieni vaihtelu voisi myös olla hyväksi. Näistä kuvista tuli muuten kuin jonkin trendikkään kameradiilerin myyntikuvat, vaikka tämä ei nyt olekaan myynnissä.

---

When your camera starts to break

My old and faithful Nikon F3 has started to show some symptoms of malfunction. This is a bad thing as there is a long history between us and thousands of photos taken with this camera.

I noticed problems already earlier, but when I sat down few days ago and tested all the functions of the camera, I had to make a conclusion: there's definitely a small malfunction in my camera.

Mainly it works just like before, but problems start when you use longer exposure times. When you can count seconds during a 1/15 s exposure time and even more seconds on longer exposure times, it's clear that the camera doesn't work as it should. I even tested it with fresh batteries, but it didn't make any difference.

I'm pretty sure all this is cause of an accident that happened after Christmas. Camera fell on a tripod and run down an icy gravel hill. It got some serious hits that many newer camera or cameras with more plastic could not handle without braking in parts. Not only small scratches but also a big hole on the side of the viewfinder and shattered film counter window. This of course pissed me and was a good reminder that you shouldn't use shortcuts. When you save your feet by taking a risky shortcut, it can lead to this.

Maybe it could have been worse, but I think a quality camera like Nikon F3 is much stronger than many other cameras. I'm amazed that even the paint on the viewfinder doesn't show any marks of breaking when there's a hole under it. Nikon F3 was a quality camera when it was introduced and it still is. After these 14 years only maintenance needs have been changing the batteries after 1-2 years and a piece of tape to avoid light leaks.

After the crash I have photographed only couple of film rolls, because I know there's a malfunction and I haven't got a mood for using it. Also an unreadable film counter sucks. When you are used to carry your camera all time with you and suddenly you are not having it nearby, it makes you feel kind of helpless. I have replaced this feeling with my Mamiya, but probably I need to keep my eyes open for a follower for my F3. 

By the way, these photos turned out like some trendy camera dealer's photos of their products, even though this is not for sale.

Ei kommentteja :

Lähetä kommentti